Рубрика: Автомобилска техника
Автомобил - првите 120 години: ФИЌО НАЦИОНАЛЕ
Автор: Љубиша Трипуноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Фиат 600, Застава 750, или, кратко и јасно - Фиќо. Автомобил за кој не постои човек од просторите на нај¬возбудливата поранешната држава на Балканот што не слушнал за него. Тој, несомнено, даде огромен придонес при модернизирањето и трансформирањето на повоена Италија, а популарниот Фиќо одигра суштествена улога и во моторизирањето на луѓето од нашите простори. Неговата кариера започна пред 51 година, со промоцијата на салонот за автомобили во Женева и засекогаш останува еден од најпопуларните и најуспешните мали автомобили.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.