Рубрика: Информатика
ATI Radeon X1950 XTX - ATI одговара на предизвикот
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што и е ред, веднаш по излегувањето на најдоброто од погоните на nVIDIA, односно графичката картичка nVidia GeForce 7950 GX2 со два графички процесора, компанијата ATI одговори на предизвикот од конкурентот многу бргу, со пуштање на пазарот на графичката картичка ATI Radeon X1950 XTX. За прв пат на пазарот се појавува графичка картичка која користи GDDR4 мемориска технологија. ATI останува на висината на задачата и нуди многу за релативно помала цена од конкурентот. Сепак, после првиот поглед на X1950 XTX можеме да констатираме дека се работи само за еден еволутивен чекор во развојот на врвните графички картички, а никако за револуционерен исчекор напред.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.