Рубрика: Информатика
Radeon повторно на тронот
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Новиот графички процесор на AMD донесува низа подобрувања со кои ќе ја стават Nvidia во сериозно искушение. 28 nm-ски производствен процес, нови технологии, нова софтверска поддршка и, што е најбитно, осетно повисоки перформанси во комбинација со подобрен квалитет на приказот! Година и една недела по премиерата на Radeon HD 6900, AMD ја претстави новата архитектура на својот high-end сегмент. Вообичаено, премиерното претставување на новата архитектура минува во знакот на топ-моделот на графичка картичка – Radeon HD 7970, за потоа да следуваат и моделите од mainstream и entry level сегментите, кои ќе се појавуваат во текот на првиот квартал од оваа година.

Кога говориме за новиот, "Tahiti" чип, говориме за видоизменета архитектура, со која се елиминирани воочените недостатоци на претходната, 6xxx генерација. Но, пред да го ставиме новиот чип под лупа, редно е најнапред да го претставиме.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.