Рубрика: Информатика
AMD во тропски горештини!
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако се очекуваше најновата генерација Radeon картички да носи ознаки 8xxx, според стандардната номенклатура, сепак, во AMD мислат поинаку. R7 и R9 (наскоро и R5) се сериите на картички со кои AMD ќе атакува на Nvidia. Дотерување на веќе докажаното и провереното, но и еден сосема нов производ. Дали тоа ќе биде доволно?

Очигледно, во AMD станаа свесни дека за сериозна трка со Nvidia во највисокиот сегмент им е потребен помасивен и, во многу аспекти, помоќен чип. Не само во поглед на основните перформанси – иако и тоа може да биде доволно, сепак, на долги патеки треба да се размислува и за новите трендови кои полека го диктираат развојот и на овој сегмент од хардверот. Погодивте, говориме за мултимедијата, на приказот мулти-дисплеј и, особено, за резолуцијата, UHD (Ultra High Definition) која веќе "потчукнува на вратите". Но, има и уште една мала новина, која е на пат наскоро да стане еден од главните фактори при креирањето на новите игри.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.