Рубрика: Аеронаутика
Француски борбени авиони од пред Втората Светска војна
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Франција, како земја со развиена воздухопловна индустрија, во периодот меѓу двете Светски војни произвела голем број модерни борбени авиони. Понатамошниот развој на нови типови авиони бил запрен со брзиот пораз на Франција во Втората светска војна. Сепак, француските авиони одиграле значајна улога во неа и тоа како на страната на Сојузниците, така и на страната на Оската и на неутралните земји.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.