Рубрика: Астрономија и астронаутика
Галаксијата Андромеда
Автор: Билјана Дијанисиева
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Андромеда е најблиската поголема галаксија до Млечниот Пат. Може да ја видите и со голо око, како мала, бледа и заматена дамка во истоименото соѕвездие. Според последните проценки, Андромеда има околу билион (1012) ѕвезди, што е многу повеќе од вкупниот број на ѕвезди во Млечниот Пат, па така таа најверојатно е и најмасивната галаксија во Локалната Група.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.