Рубрика: Автомобилска техника
Автомобил на соларен погон
Автор: Кирил Крстевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2007.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сончевата енергија за сега не претставува сериозна замена за конвенционалните горива кај автомобилите, но трките со автомобили на соларен погон се вистински предизвик за инженерите - дизајнери на вакви автомобили. Во овој текст е разгледано решението на холандскиот тим Solar Team Twente, кој се надеваше дека нивниот автомобил ќе го освои купот World Solar Challenge 2007 што се одржа на 21 октомври 2007 во Австралија.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2007. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.