Рубрика: Астрономија и астронаутика
Календарите низ историјата на човештвото (3): Грегоријански календар
Автор: Зоран Милчевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Една од главните причини кои довеле до реформа на јулијанскиот календар било славењето на верскиот празник Велигден. Верскиот празник Велигден е еден од најголемите христијански празници и при тоа се празнува воскреснувањето Христово. Денеска во сите христијански земји се празнува како празник, со тоа {то одредени држави (Македонија, Србија, Црна Гора, Русија, Украина,Ерусалем, Света Гора) го слават по стариот јулијански календар, додека останатите по новиот грегоријански календар.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.