Рубрика: Електроника
Детектор на насока на движење
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој оптички детектор на движење регистрира движење во двете насоки, но дава звучна сигнализација само при движење во една од насоките. Наменет е за заштита на простор и звучната сигнализација се активира само кога во заштитениот простор се влегува, или кога од заштитениот простор се излегува. Замислен е како пасивен детектор, што значи дека за својата работа ја користи дневната светлина, а во услови на недоволна дневна светлина доволно е да се осветли просторот околу детекторот.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК337
ИК: CD4053B и ICM7555
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.