Рубрика: Електроника
Сензор за бои
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Колор сензор, сензор за бои. Електронски уред кој селективно засилува само одредени делови од видливиот спектар, одредени бои, кои се во склад со бојата на лед диодата која е приклучена на влезот на уредот. Едоставна направа погодна за апликации во роботиката, автоматиката, за аларми и во оптоелектрониката. Сензорот се активира само при осветлување со одредена боја, а за другите бои од спектарот е индиферентен.

Вообичаено мислење е дека лед диодите служат само за емитирање на светлина: црвена, жолта, зелена, сина, бела, инфрацрвена или ултравиолетова. Но, дали сте знаеле дека важи и обратното: лед диодата кога ќе се осветли генерира напонски потенцијал, но со обратна поларизација, по аналогија со реверзибилитетот при пиезоелектричниот ефект.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК339
ИК LMC6482
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.