Рубрика: Телекомуникации
Технички правила во радиодифузијата (2): Технички правила за радиопредавателите
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


И самите можеби понекогаш сте забележиле и сте се запрашале: Зошто нашите радио и ТВ-станици немаат звук и слика со таков квалитет каков што имаат некои странски програми? - Зошто нивото на тонот кај различни програми е со различна јачина (различно ниво)? Во овој мини серијал ќе ви дадеме одговор и на овие прашања. Во минатиот број на вашето омилено списание ЕМИТЕР се запознавте со техничките правила и критериуми кои се однесуваат на радиодифузијата, а кои важат за студијата. Во овој број ќе се задржиме на техничките правила и критериуми кај предавателниот дел на радијата (тонската радиодифузија).

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.