Рубрика: Фототехника
Школа за фотографија: Зошто мојот дигитален апарат е толку бавен?
Автор: Емилијан Иљоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На прагот сме кон потполна дигитализација на фотографијата. Ова е период на споредба на карактеристиките на аналогната со дигиталната фотографија, па оттука произлегуваат голем број прашања кои ги поставуваат не само почетниците туку и врвните мајстори на фотографијата. Едно од најчесто поставуваните прашања е: Зошто мојот дигитален апарат е толку бавен?

Навикнат на долгогодишна употреба на аналогни фотоапарати, уште при првата снимка со мојот дигитален апарат, уочив еден сериозен недостаток на истиот: Мојот дигитален апарат е неверојатно бавен! Во прв момент помислив дека мојот уред е неисправен, потоа осознав дека тоа е вообичаена појава кај многу дигитални апарати. Како е можно еден најобичен аналоген фотоапарат, полн со "класична механика", да работи неспоредливо побргу од "чудото на механотрониката на 21. век"? Како можат запчениците и пружините да бидат побрзи од електрониката и сервомеханизмите?

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.