Рубрика: Астрономија и астронаутика
Календари низ историјата на човештвото (1): Календарите на древните народи
Автор: Зоран Милчевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Доколку сакал да си ја заврши својата работа на време, човекот од секогаш морал да го мери времето. Морал да знае кога да ора, кога да сее, кога да жнее, кога плодовите се за собирање, кога ќе има принова и сл. Најстарите календари потекнуваат од Асировавилонската држава како лунарен и староегипетската држава како сончев календар, од кого преку римскиот календар потекнува и денешниот календар. Дури и старите народи во Европа, како Словените на пример, имале и свои календари кои подоцна ги напуштиле во корист на римскиот календар. Но, во исто време и од другата страна на океанот постоела цивилизација која имала дури два календара, од кои едниот е поточен од денешниот грегоријански календар.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.