Рубрика: Медицина
Карциномот ќе се лечи
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ракот е една од најтешките болести на модерното доба кадешто како еден од главните активатори се јавува стресот на современиот начин на живот. Иако носителот на оваа болест, генот п53 е познат со децении, тоа малку им било од корист во досегашните истражувања. Но неколку сосема нови експериментални пристапи кон лечењето со употреба на матични клетки се чини дека влеваат надеж не само за продолжување на животниот век на болните туку и за нивно потополно оздравување.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.