Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (8): Нешто не е во ред со спојката!?
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ретко се случува да откаже спојката ("кумплунгот") на автомобилот. Дали тоа може да се предвиди или не? И како да постапиме во случај на отказ на спојката? За среќа, многу ретко се случува ненадеен и целосен отказ. Секогаш, како по правило, пред целосно да откаже, спојката ни дава некои знаци дека нешто не е во ред со неа. Во текстов што следува, ќе укажам на тие знаци (симптоми), ќе дадам насоки како тие да се протолкуваат и што треба да се стори во таков случај.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.