Рубрика: Астрономија и астронаутика
Автопатишта низ Сончевиот систем
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Еден поранешен сон за патување низ Сончевиот систем речиси без потрошувачка на погонско гориво, станува реалност благодарејѓи на хемичарите. Имено, една нивна теорија за старт и тек на одреден хемиски процес со најмала нужна енергија, нуди чудна сличност со астрофизичките закони за трасирање патеки за движење низ Сончевиот систем со најмала можна потрошувачка на погонско гориво.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.