Рубрика: Астрономија и астронаутика
Зошто помалите планети се каменити, а најголемите гасовити?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ова интересно прашање потекнува од структурата на нашиот Сончев систем во кој планетите најблиску до Сонцето се мали и каменити, а оддалечените планети се "гасовити џинови". Да видиме кој е одговорот на науката на ова прашање.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.