Рубрика: Физика
Временски симетричен универзум
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако основните физички закони не водат сметка за насоката на времето, туку функционираат еднакво добро во двете насоки на времето, кон напред или кон назад, нашиот универзум е, сепак, временски асиметричен. Физичарот Зин Карол ја смета таа асиметрија за неприродна и предлага модел според кој нашиот асиметричен универзум е само мал дел од еден огромен, симетричен мултиуниверзум, во кој циклички перманентно се "раѓаат" нови субуниверзуми.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.