Рубрика: Информатика
Radeon HD 3000
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


АМД го претстави новиот графички процесор со кодно име RV670, движечка сила на новата серија графички картички. Дали nVidia конечно добива достоен противник?

До моментот на пишување на овој текст се појавени само два модела на графички картички базирани на овој чип – моделите HD 3870 и HD 3850.
Веднаш на почетокот да ги објасниме ознаките, бидејќи новата серија носи и нова номенклатура (означување) на моделите. Првата цифра (3) ќе ја означува тековната генерација, втората (8) палетата "семејни" модели, а третата и четвртата-варијантата на изработка, односно самиот модел, или категоријата ако така повеќе сакате. Тука бројката 70 ја заменува ознаката XT, а 50 е новата ознака за Pro моделите.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.