Рубрика: Информатика
Intel Core 2 Extreme QX9650
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број дадовме куса најава на најновата серија процесори на Интел, изработена во 45 нм технологија, со заедничко име Пенрѕн. Веќе се достапни повеќе детали и резултати од тестовите на првите инженерски примероци, па во очекување овие модели да се појават и на нашиот пазар, да погледнеме со што може да се пофали Интел.

Можеби во овие моменти разликата помеѓу двојадрените и четиријадрените модели на обата производитела во пракса не е толку огромна колку што кажуваат податоците на хартија. Тоа е и нормално, ако земеме предвид дека засега сè уште е мал бројот на апликации оптимизирани за овие процесори. Токму кај таквите апликации предноста на поголемиот број јадра и количеството имплементирана кеш меморија, како и оптимизацијата на процесорот во поглед на пристап кон истата целосно ќе дојде до израз. А тука Intel е во голема предност. Особено сега кога прв завладеа со 45 nm производствен процес.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.