Рубрика: Телекомуникации
Почетоците на радиото на поранешните југословенски простори (3): Радио Љубљана
Автор: Димац Митковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Зградата на Радио Љубљана во 1928 година на Блејвејсова Цеста

Раната историја на радиото на поранешните југословенски простори се случува во времето на постоењето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците (СХС), подоцна Кралството Југославија. Формирањето на првите радиостаници било резултат на влијанието на она што во тоа време се случувало во радиотехнологијата во Европа и во светот пошироко.

Во Словенија, радиото почнало со експериментално емитување на 1 сеп­тем­ври 1928 година, под името Љуб­љанска радиостаница, претходникот на Радио Љубљана. Од 28 октомври истата година почнало емитувањето на редовна програма. Тоа била трета радиостаница отворена во Кралството на СХС, по Радио Белград и Радио Загреб. Најзас­лужен за нејзиното работење бил ин­женерот Мариј Осана, кој бил и нејзиниот прв технички раководител. Уште во 1924 година, Осана започнал со експеримен­тални преноси во Љубљана, со рачно изработен предавател. Следниот чекор се случил на 8 март 1925 година, кога радиоаматери од Љубљана ја пренеле програмата на Блед преку својот преда­вател. Потоа следел пренос од кон­церт­от на ,,Музичката матица'' од Љубљана, организиран на 26 јануари 1926 година, од Мариј Осана

Механизмот на “радио кукавицата”, звучното лого на Радио Љубљана од 1928 година наваму

Клучни зборови:
Зградата на Радио Љубљана во 1928 година на Блејвејсова Цеста

Зградата на Радио Љубљана во 1928 година на Блејвејсова Цеста

Студиото А 1 на Првата програма, со слоганот “Секогаш прв”

Студиото А 1 на Првата програма, со слоганот “Секогаш прв”

Механизмот на “радио кукавицата”, звучното лого на Радио Љубљана од 1928 година наваму

Механизмот на “радио кукавицата”, звучното лого на Радио Љубљана од 1928 година наваму

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.