Рубрика: Информатика
Рударење на криптовалути ХЕЛИУМ
Автор: Миле Кокотов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во 2013 година, истакнатиот американски компјутерски програмер и пронаоѓач, Шон Фанинг  со уште двајца други пријатели ја основа компанијата Хелиум Системи. Неполна година подоцна, компанијата вредеше 16 милиони долари, а денес се смета дека пазарната капитализација на Хелиум е иновативен проект за заработка криптовалути со рударење и самиот процес енергетски е мошне ефикасен. Како криптовалута чини над 5 милијарди долари и е една од 50-те надобри светски криптовалути. Во овој напис откриваме како работи целиот систем и тоа како самите да направите надворешна антена за вашиот Хелиум-хотспот, која е многу подобра и чини многу поевтино од оние кои можат да се купат.

Во 2013 година, истакнатиот амери­кан­ски компјутерски програмер и про­наоѓач, Шон Фанинг (Shawn Fanning), со уште двајца други пријатели ја основа компанијата Хелиум Системи. Неполна година подоцна, компанијата вредеше 16 милиони долари, а денес се смета дека пазарната капитализација на Хе­лиум­от како криптовалута чини над 5 милијарди долари и е една од 50-те нај­добри светски криптовалути.

Хелиум е иновативен проект за зара­ботка криптовалути со рударење. Руда­ре­њето преку Хелиум мрежата е енер­гетски неверојатно ефикасно. Еден Хелиум уред (хотспот) има потрошувачка на електрична енергија од само 5W, односно потрошувачката на струја е колку една мала електрична светилка од 5W или колку еден обичен домашен Wi-Fi рутер.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.