Рубрика: Омнибус
Кратки информации
Автор: Повеќе соработници
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кратки информации од повеќе научно-технички области

DAB+ достапен во Голд Коуст;

Метал што спроведува електрична енергија но не и топлина;

Користењето паметен телефон при купување нè тера да трошиме повеќе?;

Основните градивни материјали на ДНК и РНК пронајдени во метеорити;

Чип што може да го пренесе целиот сообраќај на Интернет во една секунда;

Кога бил измислен моторизираниот тротинет?;

Идентификуван потенцијален генски маркер за лекување на рак на панкреасот;

Електрохемиска ќелија собира литиум од морската вода;

Microsoft Office – најчесто експлоатирана апликација при хакерските напади;

Брзите облаци од Фермиевиот меур на Млечниот Пат се од туѓо потекло;

Австралија демонстрира DRM на AM и FM;

Безжичен звучник KEF LS60;

Логистика за електричните возила;

Грамофон NAGRA Reference Anniversary Turntable;

Зошто некои жени имаат агресивен тип на рак на дојка и јајници;

Квантната физика експоненцијално го подобрува машинското учење

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.