Рубрика: Информатика
Препознавање со помош на вештачка интелигенција (2)
Автор: Анис Сефиданис
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Препознавањето е едно од основните својства на човекот. Тоа е својство и на компјутерот. Додека човекот сосема лесно ги интерпретира црните и белите полиња на хартијата како букви, линии, форми, за компјутерот тие и понатаму остануваат само низи од единици и нули во неговата  меморија. Екстрахирањето на основните информации од низата единици и нули во компјутерската меморија и нивното претставување и интерпретација во форма соодветна за понатамошна обработка со компјутер се сведува на проблемот на препознавање облици (примероци). Ова е посебна гранка од информатиката и со неа ќе ве запознаеме преку оваа серија на написи.

Во ова продолжение ќе можете да дознаете како се одвива евалуацијата на обучен систем, што е Баесова грешка, како функционира класификатор со опција за отфрлање (reject optional), што подразбира димензионалност на класификатор и што значи оптимизирањето на класификатори.

Клучни зборови:
Графички приказ на Баесова функција

Графички приказ на Баесова функција

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.