Рубрика: Аеронаутика
MQ-9 Reaper – дрон убиец
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во Првата светска војна, авионите на почеток служеле за извидување, па некој прв пукнал со пиштол по непријателот, па потоа уследило вградување на  тешко воружување, пушки, митралези, бомби итн. Сличен е и развојот на дроновите. Од обични радиоуправувани модели (беспилотни летала), се претворија во извидувачи и подоцна и во убијци, односно средства за уништување жива сила и техника. Опремени со моќни ракети воздух-земја, воздух-воздух и друго вооружување, тие се претворија во тивки убијци.

Историјата на беспилотните летала е мошне стара и потребен е опсежен опис. Ако јас се сретнав и бев задолжен со 2 летала на ПВО – во екс ЈУ уште од 1972, за потоа тесно да соработувам со припадниците на ЈНА, односно ПВО еди­ниците со старите и новите  РУ летала, можам да прет­поставам од кога тоа го правеле напредните земји во Источ­ниот и во Западниот блок.

Затоа ќе се концентрирам конкретно на проектот MQ-9 Reaper.

Примерок на дронот MQ-9 Reaper што се користи за цивилни потреби. Конкретното летало е во сопственост на НАСА и е опремено со сензори за потребите на нивниот проект за следење на климатските промени на Земјата

Клучни зборови:
Момент на истрелување на ракетата Hellfire

Момент на истрелување на ракетата Hellfire

Примерок на дронот MQ-9 Reaper што се користи за цивилни потреби.

Примерок на дронот MQ-9 Reaper што се користи за цивилни потреби. Конкретното летало е во сопственост на НАСА и е опремено со сензори за потребите на нивниот проект за следење на климатските промени на Земјата

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.