Рубрика: Научна фантастика
Теми во научната фантастика (1)
Автор: Љубомир Михајловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Речиси секое дело во научната фантастика може да се смести во две, три, па и повеќе теми. Ова се должи на тоа што нема изолирани појави, па кога ќе се спомене една неизбежно е да се спомене и друга тема. Токму затоа секоја дискусија за темите е мошне неблагодарна работа. Сепак, во глобала тематиката во научната фантастика може да се подели во две основни групи – екстровертна и интровертна –  кои понатаму се расчленуваат на соодветни подгрупи. Во овој напис ги разгледуваме есктровертните теми во СФ-от.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.