Рубрика: Аудио и видеотехника
Дејвид Сарноф и појавата на телевизијата
Автор: Димац Митковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2020.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во март 1998 година, весникот Тајм магазин (Time Magazine) го вклучил име­то на Дејвид Сарноф (David Sarnoff 1891-1971) во неговата “Time 100”, листа на највлијателните луѓе во 20 век. Кој бил Дејвид Сарноф? Накратко, тој бил аме­ри­кански бизнисмен и пионер во раз­војот на радиото и телевизијата.

Во минатиот број стана збор за раз­војот на АМ радио и остварувањето на сонот на Сарноф безжично да ја донесе музиката во секој американски дом. Но тој не застанал на тоа. Кога веќе бил навлезен во радиоемитувањето во RCA (Radio Corporation of America), го препоз­нал потенцијалот на телевизијата, т.е. комбинацијата на филмот со електрон­ска­та трансмисија. Нацртите за телеви­зијата биле предложени поодамна (уште пред Првата светска војна), но без некој значаен резултат. Сарноф бил одреден да ја предводи неговата компанија во пионерскиот развој на овој нов медиум.

Клучни зборови:
RCA1939

RCA1939

Владимир Зворикин, руско-американски пронаоѓач со големи заслуги во ТВ технологијата

Владимир Зворикин, руско-американски пронаоѓач со големи заслуги во ТВ технологијата

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2020. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.