Рубрика: Астрономија и астронаутика
Месечини избегани од нивните планети
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Класичната теорија за создавањето на планетите е добро позната – планетите се формираат од материјалот околу ѕвездата и си продолжуваат да орбитираат околу неа. Можни се судири меѓу нив, особено во почетните периоди на еволуцијата на планетарниот систем, што секако влијае на вкупниот број планети во системот подоцна. Но, во поново време е откриен уште еден механизам на продукција на нови планети.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.