Рубрика: Астрономија и астронаутика
Блиска средба на ѕвезда со нашето Сонце!
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Познато е дека во галаксиите ѕвездите глобално се движат кружно околу галактичкото јадро, но при тоа некои по малку интерно си одат на блиска прошетка до соседите. Прецизните мерења на движењето на околните ѕвезди неодамна открија една интересна странска посета на нашето Сонце.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.