Рубрика: Астрономија и астронаутика
Староста и димензиите на универзумот
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Многумина имаат погрешна претстава дека науката, на пример астрономијата, е премногу комплицирана и тешка за “обичниот” човек. Но, потребно е само правилно да се знаат и употребат основните закони и познатите факти. Како практичен пример, ќе се нафатиме да пресметаме една едноставна и малечка работа – големината и староста на целиот Универзум!

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.