Рубрика: Физика
Научниците креирале “течна светлина”!
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10-12/2018.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Една група научници составена од канадски и италијански фи­­зичари успеале да креираат течна светлечка материја (liquid-light), којашто емитува свет­лина за првпат на вооби­чаената собна температура.

Креираната светлина покажува свет­­лински ефект досега невиден во оп­тиката; таа заобиколува околу објектот, кога светлечката материја во своето движење ќе наиде на објект којшто е пречка на нејзиниот пат, нешто што е несвојствено за “класичната” светлина од електромагнетско потекло, која зна­еме дека се движи исклучиво право­линиски, па не може да заобиколува околу објектите.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10-12/2018. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.