Рубрика: Медицина
Вистината за една голема невистина
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2017.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 31 март 2017 година во престижното Британско списание за спортска медицина (British Journal of Sports Medicine), дел од групацијата BMJ (British Medical Journal) објавено е дека заситените масти не се причина за затнување на артериите и дека коронарната срцева болест е состојба на хронично воспаление за којашто може ефективно да се намали ризикот со здрав начин на живот, а не со лекови за намалување на холестеролот и со избегнување на масна храна.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2017. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.