Рубрика: Информатика
Трајно архивирање на податоци
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2017.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако во денешно време изборот на медиум за трајно складирање на податоците е голем, сепак не е лесно да се даде одговор – кое решение е вистинскиот избор? Дали се тоа SATA или SSD хард дисковите, или пак и обичното USB “стикче” ќе заврши работа? Да загребеме малку подлабоко под површината на ова актуелна дилема на колегата Томе…

Да, благодарение на дилемата на колегата Томе Скендеровски ја добивме идејата за овој напис. Всушност, темата сама по себе е актуелна, и веруваме дека и многумина од вас се исправиле пред истиот проблем – на кој и каков медиум да му го довери чувањето на податоците. Дали е се тоа SSD/SATA хард дисковите? Или и обичните УСБ “стикчиња” се доволно сигурно и трајно решение? Да погледнеме малку подетално...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2017. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.