Рубрика: Автомобилска техника
Топлотна вредност на свеќичките
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9-10/2016.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Свеќичките се толку едноставни, а истовремено толку таинствени и необични. Впрочем, сè кај нив е необично, загадочно, несекојдневно. Многу тајни крие свеќичката. Една од нив е нивниот основен параметар, наречен топлотна вредност, кој е тема на овој напис. Интересни моменти ќе споделам со вас, драги читатели, кои се однесуваат на свеќичките кај автомобилските мотори – некои од нив познати, а другите помалку познати. Едноставно, прочитајте го текстот и здобијте се со основни сознанија за топлотната вредност, и за некои други, многу важни моменти за нејзиното височество – свеќичката.

Што е топлотна вредност кај свеќичките, зошто е толку многу важен параметар, како се дефинира, како се означува и зошто мора на него безусловно да се внимава, како и некои други, интересни факти за свеќичките, ќе бидат тема на текстот кој следува во продолжението.

Клучни зборови:

Основни делови на свеќичката

Толкување на ознаките за свеќичките BOSNA SUPER.

Толкување на ознаките за свеќичките NGK.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9-10/2016. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.