Рубрика: Аеронаутика
Хеликоптер Ми-17
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Хеликоптерот Ми-17 е по потекло од поранешниот СССР и денешна Русија. Претставува извозна верзија на Ми-8 со вкупна продукција од околу 12 000 примероци. Освен државите од поранешниот источен блок го поседуваат и многу други држави во светот, вклучувајќи ги и САД и Македонија. Причина за ова е што Ми-17 е повеќенаменски хеликоптер, кој е издржлив и сигурен во разни услови. Прочитајте повеќе во текстот што следува.

Ми-17 е повеќенаменски хеликоптер со потекло од поранешниот СССР. Основа на Ми-17 е Ми-8 со вградени посилни мотори, поголем ротор и преносот развиен од Ми-14. Конструкцијата на трупот е исто така засилен поради зголемена носивост. Инаку познат е и под подзнакот Ми-8МТ .

Клучни зборови:

M-17 на аеромитинг

M-17има и своја патничка верзија

M-17 честопати се употребува и за сузбивање на пожари

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.