Рубрика: Автомобилска техника
Liquid Piston X2 мотор СВС
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 8-9/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Американската фирма Liqid Piston, која има вработено 12 експерти, а е во сопственост на д-р Александар Сколник (D-r Alexander Shkolnik), кон крајот на 2012 година понуди прототип на нов иновативен мотор СВС со ротациски клип. Написов што следи има за цел да ве запознае со основните карактеристики на овој мотор.

Моторот којшто го понуди фирмата Liquid Piston е мотор со внатрешно согорување со ротациски клип. Нешто слично како Ванкеловиот мотор, но сепак, не е Ванкелов мотор. Се работи за сет иновативни решенија, како во термодинамичкиот процес (за кој ќе стане збор подоцна) така и во некои конструкторски решенија во размената на гасовите, затинањето, обликот на клипот и цилиндарот и др.

Клучни зборови:

Споредба на габаритите на Liquid Piston X2 мотор со класичен дизелски мотор со иста моќност

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 8-9/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.