Рубрика: Аудио и видеотехника
Професионални звучници FANE
Автор: Милчо Узунов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


FANE претставува една од водечките светски фирми за производство на професионални аудио компоненти. Почетоците на оваа мошне позната фирма датираат некаде во 50-тите години, во Англија. Доаѓањето на Rock'n'Roll-от уште во раните '60 создаде голема побарувачка на звучници со дотогаш нечуена моќност и физичка цврстина, се бараа јаки и "бесмртни" звучници. Вештината за конструкција и дизјнирање на FANE го достигнува овој предизивик, и веќе во 1965 година, FANE ја претставува својата програма на звучници со дотогаш несонувани нивоа на моќност.

FANE произведува широк спектар на неспоредливи конструкции за нискофрекфентни звучници во стандардни дијаметри (8", 12", 15", 18") со разни можности за надградба, практично дизајнирани и сигурни. Во секоја група на големина има модели индивидуално оптимизирани за секоја можна употреба во полето на акустиката. Дизајнирањето на НФ-звучниците опфаќа производство на нискофрекфентни звучници за целосна верна репродукција (го покриваат целиот НФ-спектар од 20 до 1000Hz), и звучници кои опфаќаат одредени сегменти од NF-спектарот.

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.