Рубрика: Електроника
Дигитална брава
Автор: Милчо Узунов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како неизбежна компонента на скоро секој поголем алармен систем се јавува код заштитата. Код заштитата заедно со системот за затварање претставува дигитална брава, која пак со мали модификации може да се претвори во скромен алармен систем.

Конструкцијата на дигиталната брава пред се зависи од нејзината примена. Заштитата на стан, автомобил или сеф наметнува сосем други потреби. Кога станува збор за дигитална брава конструирана за затворен систем, автомобил или сеф, алармниот систем треба да се активира при првата погрешна бројка, додека при конструкција на брава за стан од практични причини алармниот систем треба да биде пофлексибилен. Овој тип, како и основното решение прикажани се на следните електрични шеми.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.