Рубрика: Физика
Факти за гравитацијата
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Гравитацијата е она што сите на држи "залепени" за тлото и истовремено е управува со движењето на небеските тела. Во следниов напис ве потсетуваме на неколку факти за гравитацијата од учебникот по физика кои можеби сте ги подзаборавиле и ви откриваме и занимливости кои таму не сте можеле да ги најдете.

Во научнофантастичкиот филмски серијал “Војна на ѕвездите”, Оби-Ван Кеноби рече дека “Силата нè опкружува и продира низ нас; ја врзува галаксијата заедно”. Можно е да зборува за гравитацијата. Нејзините привлечни својства буквално ја врзуваат галаксијата заедно, а таа, исто така и “продира” низ нас, физички минува низ нас и нè држи врзани за Земјата. Сепак, за разлика од “Силата” која има својата темна и светла страна, гравитацијата нема двојна природа, таа само привлекува, никогаш не одбива.
Во продолжение следуваат уште 10 интересни факти за гравитацијата.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.