Рубрика: Роботика
5-то јубилејно издание на РобоМак
Автор: Маја Целеска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Првото јубилејно издание на семинарот за роботика и вештачка интелегенција наменет за студентите од Македонија и странство заврши со финалниот натпревар одржан на 8-ми март во Домот на АРМ. Организаторите на настанот – студентскиот огранок на Македонската секција на ИЕЕЕ, ЕЕСТЕК ЛК Скопје и Студентскиот парламент на ФЕИТ успешно ја завршија мисијата за организирање на RoboMac на повисоко ниво од сите претходни изданија.

RoboMac, меѓународниот натпревар за роботика, програмирање и вештачка интелигенција го организираа ИЕЕЕ – СО на Македонија, ЕЕСТЕК ЛК Скопје и СПФЕИТ, а домаќин на настанот, како и секоја година, беше Факултетот за електротехника и информациски технологии. Традицијата продолжи и оваа година. На задоволство на организаторите и учесниците, оваа година и едукативниот и натпреварувачкиот дел од настанот беа, на едно повисоко и позанимливо ниво.

Клучни зборови:

Дел одборбите во сумо во текот на работилниците

Стартување на робот во категоријата трка

Роботска рака при тестирање на големината на монетите

Најголемиот предизвик за оваа година - RightTarget

Демонстрација во категоријата хуманоид

Победничкиот тим од категоријата хуманоид - The Blue team

Победничкиот тим од категоријата Right target - Speedy

Победничкиот тим од категоријата сумо - 50 Shades of Sumo

Победничкиот тим од категоријата роботска рака - Johny

Победничкиот тим од категоријата трка Fast Turtle

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.