Рубрика: Биологија
Птиците се потомци од диносаурусите!
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Диносаурусите не исчезнале наполно, како што вообичаено се сметаше, туку тие оставиле потомци, коишто живеат и денес – тоа се птиците! Ова порано беше само претпоставка, но, најновите морфолошки истражувања потврдиле дека птиците потекнуваат од диносаурусите!

Да се потсетиме, диносаурусите живееле на Земјата во далечното минато, некаде од пред 220 милиони год., имено, многу поодамна пред појавата на човекот, и живееле до пред 65 милиони год., кога наеднаш исчезнале во еден многу кус временски интервал! Причината за нивното исчезнување се припишува на ненадејна промена на климатските услови, предизвикана од пад на метеор со пречник од околу 10 km, кој распаѓајќи се во атмосферата на Земјата, ослободил 10 милиони пати поголема енергија отколку што има најсилната хидрогенска бомба со која денес располага човекот (ЕМИТЕР 12/03: "Причина за смртта на диносаурусите"). Но, дали тогаш диносарусите исчезнале наполно, или некој вид од нив ја преживеал катаклизмата и оставил потомци, кои живеат и денес?

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.