Рубрика: Еурека
Џебен пепелник-чибук
Автор: Борко Бабаљ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На годинешниов интернационален саем МАКИНОВА, еден од златните медали за поронајдок и нови технологии му припадна на Борко Бабаљ, иноватор од Босна и Херцеговина за единствениот и досега непостоечки производ на пазарот "Џебен пепелник – чибук". Кон крајот на септември 2013 година, оваа иновација го освои и златниот медал на саем во Украина, а беше претставена и во Ријад оваа година. За каков иновативен производ станува збор прочитајте на следниве страници.

Иновацијата треба да се сфати како подвижен пепелник и простор каде што цигарата согорува, т.е. истовремено се работи и за чибук со кој цигарата се консумира, а по консумацијата, со два едноставни потега (догорчето) отпушокот паѓа во долниот дел којшто има улога на пепелник, каде што се гаси, и тука останува на безбедно сè додека не се депонира на соодветно место за догорчиња – притоа, пепелникот е херметички затворен. Најголема корист од оваа иновација ќе имаат пушачите и сите што се во нивното друштво.
Како иновацијата изгледа во реалноста, може да се види од фотографиите, a за нејзините предности и конструктивните детали прочитајте повеќе во текстот што следува.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.