Рубрика: Астрономија и астронаутика
Килибарниот зајак пристига на Месечината
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Додека ги читате овие редови, најавениот кинески лендер и роверот што тој го носи најверојатно веќе ќе пристигнат на Месечината и ќе ја започнат нивната истражувачка мисија. Планираната мисија Чанг'е 3 следи по низата триумфи кои ги бележи кинеската вселенска програма во изминатава деценија, а со неа Кина го докажува неоспорниот напредок на полето од вселенската технологија. Во овој напис ве информираме за составот и за планираниот тек на оваа вселенска мисија.

Претстојното спуштање на Месечината е најновиот чекор во речиси беспрекорната кинеска вселенска програма. Во изминатава деценија Кина континуирано работеше на своето присуство во космосот, лансираше луѓе во орбитата, изврши спојување на две летала во вселената, и иако ја изгуби својата прва и единствена сонда за Марс, има два лунарни орбитера коишто успешно ја извршуваат нивната задача. По ова, сосема логичен е и следниот чекор во кинеското "освојување" на Месечината.

Клучни зборови:

Килибарниот зајак и лендерот во споредба со големина на просечен човек

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.