Рубрика: Еурека
Меѓународните истражувачи на македонскиот фронт
Автор: Александар Кондински
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој текст за првпат откриваме дел од историјата на науката во Македонија во текот на Првата светска војна. Кој доаѓал во Македонија, какви истражувања спроведувал и која била нивната цел?

Првата светска војна (ПСВ) претставува погубителен период за македонскот народ и Македонија. Во следната декада, македонското цивилно население било жртва на тероризам, употреба на хемиско оружје, грабежи, присилна мобилизација и асимилација. Сепак, тие темни дни, покрај големиот број новодојдени странски трупи на антантата и централните сили, во земјава биле присутни и некои странски експерти и научници. Публикуваните истражувања покриваат многу различни области, кои во оваа статија се групирани во четири секции, имено: природни ресурси, администација на лекови, форензика и генетски маркери.

Клучни зборови:

а) Лудвиг и Ханка Хиршфелд; б) Крвните групи и нивната дистрибуција кај различни човечки раси

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.