Рубрика: Информатика
BitTorrent Client-софтвер
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пред околу 10-ина години, Bram Cohen на светот му го претстави новиот протокол наречен BitTorrent. Итовремено го понуди првиот софтвер кој го користи овој протокол и кој имаше исто име како и самиот протокол – BitTorrent. Оттогаш, па наваму употребата на овој протокол стана секојдневие во планетарни рамки. Преземањето на разно-разни содржини стана лесно, едноставно и брзо. Сè што ви треба е добар BitTorrent Client-софтвер со чија помош можете да преземете речиси сè што ќе посакате од интернет. По излегувањето на првиот софтвер, се појавија и низа други, од кои некои опстојуваат и до денес, но и некои кои го доживуваа својот зенит, а потоа исчезнуваа. Да видиме кои BitTorrent Client-програми денес најмногу се користат.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.