Рубрика: Електроника
Loudness корекција на бојата на тонот
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Идејата за добар коректор на бојата на тонот се јави како дополнување на написот за моќниот нф засилувач од првиот број, па читателите кои го изградиле овој проект со ова можат да добијат добар засилувач со одлична физиолошка корекција на бојата на тонот.

Имено, познат е фактот дека човековото уво е поосетливо на фреквенциите од средниот опсег, додека за ниските и високите фреквенции се потребни далеку поголеми енергии на звукот за да се добие исто психо-физиолошкочувство. Прикажаниот електронски склоп има улога да ги засили високите и ниските фреквенции и да ги ослаби фреквенциите од средниот опсег во толкава мера колку што е нечувствителноста на човековото уво.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.