Рубрика: Астрономија и астронаутика
Пионерите на астронаутиката
Автор: Јурица Катичиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пловењето на човекот низ вселената како желба датира од многу одамна, но како математички и научно издржана идеја за првпат беше изразено дури на преодот меѓу деветнаесеттиот и дваесеттиот век. За успесите на денешната астронаутика морме да им заблагодариме на нејзините пионери, меѓу кои најпознати се Циолковски и Годар, кои беа упорни во својата долгогодишна работа и успешно се соочуваа со скептицизмот и потсмевањето на тогашниот интелектуален свет.

Клучни зборови:

Константин Циолковски

Роберт Хачинс Годар

Херман Оберт

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.