Рубрика: Електроника
Електронски термометри
Автор: Страшо Блажевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3-4/1996.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Скалата на термометрите кои најчесто се употребуваат за мерење на температурата на течностите е градуирана во подрачје од околу 40°C до 100°C.
Електричното коло кое е прикажано на слика 1 е предвидено за мерење температури во овој температурен опсег. Во ова коло како температурен сензор се користи термисторот KTY 10, чиј производите е Siemens. Електронското коло прикажано на слика 4 има посложена конструкција од претходното и се користи за мерење температури во поширок температурен опсег односно од 0°C до 100°C.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3-4/1996. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.