Рубрика: Аудио и видеотехника
Пасивни свртници за звучни кутии (втор дел)
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3-4/1996.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во квалитетните звучни кутии (а и во помалку квалитетните) вградени се најмалку по два звучника – едниот (бас, woofer) ги репродуцира ниските и средните фреквенции, а другиот (високотонецот, tweeter) ги репродуцира високите. Заради постигнување на подобра репродукција на звукот понекогаш се користи и трет звучник (среднотонец, midrange) кој ги покрива само средните фреквенции. Во ова продолжение ќе ги анализираме тронасочните свртници од прв и втор ред, а потоа ќе се осврнеме на техниките за линеаризација на импедансата и изедначување на ефикасноста на звучниците.

Тронасочни свртници; Каскадна свртница од прв ред; Bandpass свртница од втор ред; Курс за напредни почетници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3-4/1996. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.