Рубрика: Информатика
Која е разликата помеѓу Intel Core i3, i5 и i7?
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако процесорите Intel Core i3, Core i5 и Core i7 се присутни на пазарот нешто повеќе од една година, некои од корисниците кои повеќе сакаат самите да си ја склопат конфигурацијата, независно од готовите понуди, сè уште "заглавуваат" кога се принудени да избираат меѓу еден од нив. Овде ќе се обидеме накратко и на едноставен начин да ги објасниме главните разлики меѓу нив.

Core процесорите на Intel можеме да ги групираме во однос на типот на уредите за кои се наменети, односно во зависност од тоа дали се наменети за преносни (лаптоп) компјутери или, пак, за десктоп компјутери. Секој од нив се одликува со карактеристики/спецификации кои се својствени само за него. Во овој напис ние ќе се фокусираме на десктоп-варијантите на овие процесори од втората генерација од процесорите Sandy Bridge Core.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.